Zweten heeft een belangrijke functie maar kan ook flinke hinder geven. Dan spreken we van overmatig zweten, ook wel ‘hyperhydrosis’. Het is geen ernstige aandoening, maar voor wie er aan lijdt wel erg hinderlijk. Naast onaangename natte plekken hebben mensen die overmatig zweten vaak ook last van schaamte en minder zelfvertrouwen. Zij hebben er met andere woorden sociaal last van. Overmatig zweten is een taboe.

Naar schatting lijdt een kleine 4% van de bevolking aan hyperhidrosis. Bij deze aandoening scheiden de apocriene zweetklieren, die zich vooral in de oksels bevinden, overmatig veel zweet af. De oorzaak van de aandoening is onbekend. De apocriene zweetklieren spelen geen rol bij de temperatuurregeling van het lichaam. De patiënten zweten dus onafhankelijk van of ze het warm hebben of niet.

Behandeling
Er zijn enkele behandelingsmogelijkheden voor hyperhidrose. Inspuiten met botox helpt, maar dat moet steeds opnieuw gebeuren.

Sinds 2014 zijn dermatologen dr. Heydendael en dr. Tóth gediplomeerde behandelaars voor de behandeling met miraDry. De miraDry-behandeling wordt door een klein aantal dermatologen in Nederland toegepast. Deze behandeling kan het overmatig zweten definitief verhelpen.

De nieuwe behandeling miraDry werkt met de techniek die we kennen van de magnetron. Eerst wordt het okselgebied in kaart gebracht. De plaatsen waar moet worden verdoofd worden afgetekend. Na de verdoving wordt het miraDry-apparaat gebruikt. Er wordt een vacuüm gezogen, zodat de mond van het apparaat helemaal tegen de okselhuid aanzit. Daardoor kan precies bepaald worden op welke diepte de straling zijn werk doet. Die straling bestaat uit 5,8 GHz microgolven. De klieren worden door de verhitting vernietigd en komen niet meer terug. Om te voorkomen dat door deze procedure schade wordt toegebracht waar men deze niet wil hebben, is er een koelsysteem ingebouwd dat de eerste huidlagen afkoelt, terwijl de laag waarin zich de zweetklieren bevinden, juist wordt verhit.

De ingreep is helemaal veilig, maar het is toch niet iets dat je zomaar even doet. Het blijft een echte ingreep; er wordt tenslotte weefsel vernietigd.

Kosten
De ingreep vindt poliklinisch plaats, en kost ongeveer € 1500,- voor beide oksels. De behandeling wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie in Haarlem Noord: (023) 545 3090.

info@dryclinic.nl'
admin