HAARLEM – Ze aarzelen om het woord ’doorbraak’ in de mond te nemen maar laten zich na enig aandringen toch overhalen. Dermatologen Vera Heydendael en Gabór Tóth van het Kennemer Gasthuis vinden de uitvinding van de Miradry een medische doorbraak om hevig zwetende mensen van hun ongemak af te helpen.

Nieuwe behandeling in Kennemer Gasthuis

In korte tijd hebben ze tien patiënten die last hebben van klotsende oksels hiervan af geholpen. Ongeveer 3 procent van de mensen transpireert bovenmatig. Het gaat niet om de gewone zweetdruppels bij een sportwedstrijd of in een stressvolle situatie, als je bijvoorbeeld een speech moet houden.

Donker T-shirt

Vera Heydendael: ,,Het gaat om mensen die ’s morgens voordat ze naar hun werk gaan, al een keer een shirtje hebben verwisseld. Of altijd donkere T-shirts dragen waardoor zweetplekken onzichtbaar zijn.’’ Mensen die maar in geringe mate baat hebben bij de talloze deo’s waarin aluminium is verwerkt om de zweetklieren dicht te stoppen.

Volgens de dermatologen is het op z’n minst slecht voor het zelfvertrouwen, als iemand steeds een zweetlucht om zich heen heeft hangen. Heydendael: ,,Mensen die bovenmatig zweten hebben daar sociaal last van.’’

Anatomie

Er volgt een lesje anatomie. Tóth: ,,Mensen hebben twee soorten zweetklieren: ecriene en apocriene. De ecriene zitten over het hele lichaam, de apocriene voornamelijk in de oksels en de liezen. Heydendael: ,,Vocht dat via de apocriene zweetklieren naar buiten komt ruikt. Zweet via de ecriene klieren niet. Daarom is het zweet op je voorhoofd of van je natte rug niet te ruiken.’’

De dermatologen geven ook botoxbehandelingen aan hevig transpirerende mensen. Een goede behandeling, die echter duur is en in het Kennemer Gasthuis zeshonderd euro kost. Een nog groter nadeel is dat het effect door het toedienen van botuline toxine-injecties na enige maanden weg is en de riviertjes in je oksel weer gaan vloeien.

Vernietigd

In Amerika is nu de Miradry op de markt gebracht; een computergestuurd apparaat. Gabór Tóth legt uit hoe een ingreep met de Miradry werkt. Eerst wordt de oksel geschoren en deels afgetekend, waarna verdoving plaatsvindt. Daarna zuigt de Miradry de huid vacuüm waarna de zweetklieren op een diepte van vier millimeter onder de opperhuid worden vernietigd. Dat gebeurt met een temperatuur van 60 graden, waarna deze huid door dezelfde Miradry wordt gekoeld om brandwonden te voorkomen.

Een behandeling die volgens Tóth al meerdere Haarlemse patiënten tevreden heeft gemaakt die permanent zijn verlost van hun drijfnatte oksels. Patiënten moeten daar overigens wel 1.500 euro voor betalen. Heydendael: ,,Het is een heel duur apparaat. Helaas wordt de behandeling niet vergoed door de verzekeraar.’’

Goedkeuring

De Miradry is dit jaar goedgekeurd door de Federal Drugs Association (FDA), de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Amerikaanse keurmeesters van medische preparaten staan bekend om hun strengheid, maar het is geen automatisme dat de NZA deze goedkeuring overneemt.

Vraag is of mensen geen nadelen ondervinden, als de zweetklieren in hun oksels voor een gedeelte zijn verdwenen. Komt het zweet er niet op andere plekken in het lichaam met extra grote kracht uit? Beide dermatologen zeggen dat dit effect ’verwaarloosbaar’ is, mensen zullen dat niet merken.

Seks

Zweet en de daarbij behorende geur heeft een evolutionaire functie. Het ontstaat bij gevaar en speelt een rol bij de seksuele aantrekkingskracht van mensen.

Raken mensen hun eigen, unieke geur niet kwijt?

Tóth vindt van niet: ,,Niet de hele oksel wordt aangepakt, alleen het bovenmatig zweten is verleden tijd. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken is dat er minder haargroei in de oksel komt, maar de meeste mensen vinden dat juist fijn.’’

– Bron: Haarlems Dagblad Gezond Dichtbij
– Door Arthur de Mijttenaere

info@dryclinic.nl'
admin